pondělí 2. října 2017

NY - den třetí

Tak jo. Poslední den.
Co ještě zbývá z těch ‚must see‘? Je toho dost. A to si pak člověk musí stanovit priority. Takže dnešní ráno to bylo trochu napjatý…


Nakonec se nám podařilo udělat si plán a Mirek přede mě postavil novou výzvu… newyorské MHD…
Mrkli jsme samozřejmě na net, ale jak se později ukázalo… google neví všechno.


Pobalili jsme a ohlásili se z pokoje a pak jsem na recepční vznesla dotaz. Její reakce byla dost zmatená a šokovaná zároveň – vy chcete jet odtud do Jersey a pak z Jersey do Queens? Vlakem?
No buď nikdy nejezdí MHD a nebo nikdy nejezdí vůbec ničím, protože když si to sama ‚vygooglila' byla vážně překvapená, že cesta do Jersey trvá ‚jen' hodinu.
Užitečnou informaci jsme získali až od portýra, který nám prozradil, že na metro E nemáme dnes čekat, tento víkend prý nejede. A všichni dohromady nám poradili, že nejlepší způsob jak metro platit je ‚metro card‘, kterou si můžeme nabít na jakoukoliv částku. Každý jednotlivý vlez do metra nás bude pak stát 2,75$ každého a že si můžeme pořídit jednu kartu společně. Spočítali jsme si, že na ten dnešní den budeme potřebovat na cestu 21$. To byla úplná paráda v porovnání s tím kolik nás první den stála cesta jen z letiště vlakem na nádraží..

Tak jsme vlezli do metra.
Ulevilo se mi. Není to až tak složité. Nejprve trefit správný směr – není to jak v Praze, kde se z jednoho nástupiště dostanete tam i zpět, tady má každý směr své vlastní nástupiště… A na jednu kolej přijíždí, sice ve stejném směru, ale různé vlaky, anebo vlaky se stejným označením, ale jinou cílovou stanicí. Když víte co hledáte, jde se vyznat, protože je vše dobře označené.
Dorazili jsme na autobusové nádraží. Tam jsme hledali číslo ‚vygoogleného‘ autobusu. A našli, jenže jsme zjistili, že v době, kdy potřebujeme jet, nejezdí… Přesměrovali nás na ‚speciály'.


Tak jo, lístky máme a ještě zhruba 3 hodiny času. Prošli jsme se po Time sq. a nakoupili dětem dárky v Disney shopu. A taky jsme si konečně, v parku na Broadway, dali čaj a snídani. Empire state building jsme se definitivně rozhodli vynechat…

V poledne jsme vyrazili autobusem do New Jersey a po půl hodině vážně pohodlné jízdy jsme vystoupili před MetLife stadionem. Hrál se americký fotbal, NY Jets s já nevím kým 
Jen jsme vylezli z autobusu, spadla nám brada. Parkoviště před stadiónem bylo už plné, samozřejmě většinou velké americké jeepy, a všude kolem nich postávalo, posedávalo spousta lidí. Na parkovišti u aut měli jednotlivé skupinky rozbalené stolky, židle, dokonce altánky a u nich grilovali.
Zápas začínal v jednu a amíci si tu na parkovišti dělali oběd. Vážně dobře se bavili. Samozřejmě popíjeli pivo, ale házeli si i balónem anebo se jinak sportovně vybíjeli. Z aut hrála hudba a dokonce jsme narazili i na kapelu… Prostě paráda. V některých autech byla i televize a jak se ukázalo, lidé kolem ní na zápas vůbec nešli, sledovali ho v televizi před stadiónem, na parkovišti a prostě jen užívali atmosféru.
Pro fanoušky byl zápas jako svátek, tak slavili.


Přestože stadion byl po začátku skoro plný, nikde se netvořili fronty, pořád jsme měli pocit, že tam zase tolik lidí není… Organizátoři se skvěle starali o plynulost, s úsměvem. Potkávali jsme celé rodiny, které si na zápas šli užít nedělní odpoledne… ty jo a vážně bylo co – naprostá pohoda, jídlo bez front, sportovní zážitek, všude čisto a fantastická společnost – fanoušků byl plný stadion, ale chovali se jak jedna velká rodina.
Fotbalu vůbec nerozumím, ale zážitek to byl super!

No a pak už jen ta cesta domů…
Co jsme neviděli? Bylo toho hodně, ale co jsme viděli, jsme si užili.
Co mi chybělo? Děti a řasenka.
Co bych udělala jinak? Nic. Byl to super výlet. New York byl pro mě velkým překvapením…

Tak pohodové pondělí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budeme moc rádi, když se ozvete. Děkujeme :)